Obavijesti

News

Komentari 39

Desnica će osvojiti vlast. Možda više sa Zoranom Milanovićem, nego s Plenkovićevim HDZ-om

Desnica će osvojiti vlast. Možda više sa Zoranom  Milanovićem, nego s Plenkovićevim HDZ-om
1

Domovinski pokret i Most u Milanoviću kao premijeru našli bi autentičnog saveznika i istomišljenika, dok bi u Andreju Plenkoviću pronašli samo njihovu tihu patnju, "majčicu" stranku i dvostrukog partnera - HDZ.

VIDEO

Kako god okrenuli, desnica je odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima.

I što god se dogodilo, desnica će doći na vlast.

Hoće li to biti HDZ s Domovinskim pokretom ili će to biti Zoran Milanović s kim god može ili treba, vrlo brzo će se vidjeti.

Desnica se svakako ne mora bojati da neće biti zastupljena na vlasti, možda još i više preko Milanovića, nego preko njima problematičnog Plenkovića.

Zoran Milanović praktički je vodio kampanju Domovinskog pokreta i Mosta, sada kao i godinama ranije ponavljao je stvari koje se uklapaju u njihovu ideologiju, od migranata preko Europske unije do Aleksandre Zec, ne promovirajući niti jednom riječju niti jednu programsku ili ideološku odrednicu SDP-a i ljevice.

Osim, naravno, rušenja Ivana Turudića, HDZ-a i borbe protiv korupcije. Na čemu je parazitirala i desnica.

Kolakušić neće HDZ-DP vladu: 'Nisam izlazio iz pravosuđa da bih sada podržavao kriminalce'
Kolakušić neće HDZ-DP vladu: 'Nisam izlazio iz pravosuđa da bih sada podržavao kriminalce'

Nebitni SDP

Milanovićeva koalicija s Mostom i Domovinskim pokretom, kao i s lobotomiziranim SDP-om koji slijepo slijedi svog velikog vođu kamo god ih on okrenuo, bila bi stoga ideološki kompatibilnija od Plenkovićeve koalicije s Ivanom Penavom.

Zoran Milanović autentični je zastupnik Mosta i DP-a, a ne Andrej Plenković.

Dok SDP nitko više ne uzima ozbiljno.

Dapače, Milanović je u par navrata obavio svoje ritualne sukobe s Miloradom Pupovcem, što je sada navodno jedan od uvjeta Domovinskog pokreta, kao što je SDP raskinuo svaku mogućnost koalicije s Možemo!, što je drugi javni Penavin uvjet za koaliciju.

Milanović ističe da mu Istanbulska konvencija "nije bitna".

I iznosi problematične stavove prema ženama, manjinama, presudama Haškog suda, genocidu u Srebrenici, prema Srbima, dok udara po "udbaškim sinovima i udbaškim drukerima".

Uostalom, bila bi to proruska, antiukrajinska, anti-NATO, anti-EU, antivakserska koalicija, savez stranaka koji je digao ruku protiv vojne obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Radić o ponudi Grmoje: To je neozbiljno, gdje ste dosad bili kada smo vas zvali u koaliciju?
Radić o ponudi Grmoje: To je neozbiljno, gdje ste dosad bili kada smo vas zvali u koaliciju?

Antisistemski elementi

A tu se uklapaju i antisistemski elementi bivših živozidaša i Mislava Kolakušića, koji bi podržali Milanovićeve najave ukidanja Ustavnog suda, kao što je to svojedobno zazivao i Mostov ministar policije Vlaho Orepić. Uostalom, Milanović je 2015. godine stavio potpis na famoznu Tripartitnu koaliciju SDP-a, Mosta i HDZ-a koja bi bila realizirana prošla da Karamarko nije smislio drugačiji plan.

Desnica bi, dakle, u Milanoviću našla prirodnog saveznika i istomišljenika.

Dok bi u Andreju Plenkoviću našla samo HDZ. Njihovu "majčicu" stranku od koje su potekli i tihu patnju s kojom su dvaput koalirali. Plenković je od početka bio smetnja.

Ali Plenković je dvaput održao HDZ na vlasti, Plenković je treći puta pobijedio na izborima i HDZ će ga se teško odreći.

Bez Plenkovića

Bez Plenkovića HDZ ne bi sigurno pobijedio u devet od 11 izbornih jedinica, od toga u svim zagrebačkim, čak i u centru Zagreba.
Plenković bi se, zbog svojih stavova o ženama, manjinama, femicidu, Europskoj uniji, NATO savezu, više složio s Možemo! i možda čak i sa SDP-om koji sad napadno šuti o mizoginiji, šovinizmu, nacionalizmu i suverenizmu svog premijerskog kandidata.

To je, dakle, postizborni portret glavnih političkih aktera.

Pri čemu, naravno, ne treba zaboraviti da je SDP svima prihvatljiv partner kojeg nitko nije napadao i koji se nikome nije zamjerio, naprosto zato što ništa nije mogao ili smio reći. Ali i da su Most i Domovinski pokret duže od godinu dana vodili krvavi i bratoubilački rat za poziciju prvog i najavažnijeg postizbornog koalicijskog partnera - HDZ-u.

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Tri opcije

Domovinskom pokretu stoga se nudi par mogućnosti.

Prvo, mogu ići s Milanovićem koji ih autentično i prilično gorljivo zastupa. Drugo, mogu HDZ-u (opet) uvjetovati koaliciju, ali bez Plenkovića kao premijera, što je već jednom - iako prerano - napravio Miroslav Škoro. Pa mogu, recimo, progurati za premijera ministra obrane Ivana Anušića, najboljeg prijatelja Domovinskog pokreta.

Ali, i to je treća varijanta, moraju svakako voditi računa o tome da u buduću koaliciju idu kompletno, što prije i što odlučnije, kako ih se putem ne bi raščerupalo.

Premda i dalje postoji opasnost da Plenković primi DP u Vladu, a onda tajnici izda nalog da napiše otkaze njihovim ministrima i okrene se žetončićima u Hrvatskom saboru.

I tamo opet pronađe neke SDP-ovce.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina