Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem

Mnogi tate bi voljeli iskoristiti svoj očinski dopust, ali boje se 'problema' s poslodavcem
5

Iako se percepcija prema 'tati koji ostane kod kuće s malim djetetom' mijenja svaki dan, mnoge očeve i one koji se to nadaju postati, više od financija brine potencijalno narušen odnos s poslodavcem

VIDEO

Ideja da će na sam spomen ostvarivanja svojih roditeljskih prava ući u problematičnu percepciju poslodavca, mnoge očeve spriječava u ostvarivanju istih, a u toj jednadžbi gube i poslodavac i radnik i dijete. A to je samo jedna od stavki istraživanja o roditeljskom i očinskom dopustu, koje je za SDUDM provela agencija Ipsos u rujnu 2023. godine. Rezultati tog istraživanja pokazuju kako je percepcija ispitanika da muškarci koji koriste roditeljski dopust nerijetko imaju problema s poslodavcima, u većoj mjeri nego majke. Među glavnim razlozima koje roditelji navode kao prepreku za korištenje prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora je uvjerenje da bi poslodavac negativno reagirao na zahtjev oca za korištenje očinskog/roditeljskog dopusta. S druge strane, pokazalo se da muškarci koji su koristili roditeljski dopust većinom imaju pozitivnu percepciju reakcija kolega na njihovo korištenje roditeljskog dopusta. 

'Tate, veliki je propust ne uzeti dopust!'

Nastavno na Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je stupio je na snagu 1. siječnja 2023. godine, SDUDM je pristupio pripremi kampanje za promicanje pozitivnog i ravnopravnog roditeljstva, kojom se želi dodatno senzibilizirati javnost o važnosti ravnopravnog sudjelovanja oba roditelja u odgoju djece te potaknuti korištenje očinskog i roditeljskog dopusta. 

Upravo je zbog potrebne promjene načina razmišljanja te kako bi ovu temu dodatno produbili, Središnji državni ured za demografiju i mlade (SDUDM) u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), održao Okrugli stol 'Poslodavci i zaposlenici – na strani roditeljstva'.  

Uvodna izlaganja iznijeli su Petar Šimić, predsjednik HUPUdruge malih i srednjih poduzetnika, dr. med Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te Anamarija Sočo, predsjednica organizacije Status. 

Nakon uvodnih izlaganja u panel raspravi sudjelovali su mr. sc. Diana Kobas Dešković, MBA, poslovna savjetnica i coach iz područja razvoja poslovanja, organizacijskog razvoja, komunikacija, Petar Šimić, Primacošped d.o.o., predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika, Igor Lukša, Zagrebačka banka d.d., direktor Nagrađivanja, uspješnosti i planiranja unutar organizacijskog dijela Ljudski potencijali i korporativna kultura, Marko Hercigonja, Zagrebačka banka d.d., direktor Kontrolinga te Josipa Ljubičić i Helena Prlić iz Proqlea d.o.o 

Očinski ili roditeljski dopust? 

Kao zaključak, sudionici su se složili kako je potrebno staviti jači naglasak na ulogu poslodavaca u planiranju i korištenju zakonskih prava njihovih zaposlenika, po osnovi roditeljstva. Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza treba postati jedno od prioritetnih društvenih pitanja koje je potrebno kontinuirano unaprjeđivati uz zajedničku ulogu države i poslodavaca, kako bi se potaknule određene promjene u odnosu prema roditeljstvu na široj društvenoj razini te promijenila percepcija o važnosti ove teme.

Kada pričamo o 'roditeljskom dopustu' na njega imaju pravo zaposleni ili samozaposleni roditelj nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta i kojeg može koristiti do osme godine života djeteta. Ovo je osobno pravo oba roditelja, koje oni koriste u trajanju od: 
8 mjeseci  (za prvo i drugo rođeno dijete), 30 mjeseci (za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete). Pravo na roditeljski dopust u pravilu mogu koristiti oba roditelja, u jednakom trajanju, odnosno svaki po 4 odnosno 15 mjeseci (ovisno o broju djece), s time da je 2 mjeseca neprenosivo. Kada samo jedan od roditelja koristi roditeljski dopust, onda isti traje 6 odnosno 28 mjeseci. 

Pravo na roditeljski dopust roditelji mogu koristiti pojedinačno, istodobno ili naizmjenično, sukladno osobnom dogovoru. Naknada plaće tijekom roditeljskog dopusta (prvih 6 odnosno 8 mjeseci) isplaćuje se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće (100% od osnovice za naknadu plaće), ali ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 225,5% proračunske osnovice mjesečno odnosno 995,44 eura. Ukoliko nisu ispunjeni svi propisani uvjeti, ovaj iznos može biti niži, ali ne može iznositi manje od 70% proračunske osnovice odnosno 309,01 eura. 

Prava 'očinskog dopusta' može ostvariti zaposleni ili samozaposleni otac, nakon rođenja djeteta, u trajanju od 10 radnih dana za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece. Zaposleni ili samozaposleni otac ovo pravo može koristiti neovisno o radnopravnom statusu majke. Očinski dopust otac može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta, pod uvjetom da u isto vrijeme i za isto dijete ne koristi jedno od prava propisanih Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama. Za vrijeme korištenja ovog prava, otac-korisnik ostvaruje naknadu plaće u punom iznosu osnovice za naknadu plaće (100% od osnovice za naknadu plaće prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju). 

Važno je napomenuti da je zaposleni otac, koji namjerava koristiti pravo na očinski dopust, obvezan pisanim putem obavijestiti poslodavca o namjeri korištenja prava, najmanje 15 dana ranije. Ističemo da se ovo pravo koristi neovisno o drugim pravima iz radnog odnosa koje otac može koristiti, a koji su propisani internim aktom poslodavca ili drugim općim aktom. Za provedbu prava propisanih ovim Zakonom nadležan je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Za ostvarivanje prava i podnošenje zahtjeva, potrebno je izravno se obratiti područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, nadležnoj prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Sretni tata je još bolji radnik

Prednosti uključenosti očeva u brigu i odgoj djeteta od najranije dobi vidljive su u različitim područjima i razdobljima djetetova života, a o važnosti očevog angažmana u odgoju vlastite djece i o ravnopravnoj podjeli obiteljskih obveza danas svjedoči niz istraživanja, kao i pozitivni primjeri iz europskih zemalja koje su prepoznale važnost zastupanja takvih vrijednosti. 
Očevi koji su uključeni u odgoj djeteta samo kroz kreativnu sinergiju stvaranja (crtanja, pisanja, čitanja i prepričavanja priča) daju svojoj djeci neprocjenjiv efekt, kojeg ni majka ne daje u tolikoj mjeri djetetu. Ili utjecaj kojeg očevi imaju na djetovo samopouzdanje je u tolikoj mjeri da su djeca u čiji su rani odgoj bili uključeni očevi postižu bolje akademske rezultate od one djece čiji očevi nisu bili involvirani. Stoga, ne ustručavajte se pogledati koja prava možete iskoristiti kao tata i sudjelujte u odgoju djeteta na najkvalitetniji način - druženjem s djetetom. Sve informacije potražite na linku.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Iza njih je vrlo uspješna poslovna godina: 'Ponosni smo na predani rad BIPA tima'
Sadržaj donosi BIPA

Iza njih je vrlo uspješna poslovna godina: 'Ponosni smo na predani rad BIPA tima'

U BIPI kažu da se trude biti korak ispred kupaca, osluškivati tržište i predviđati sljedeće korake. U 2023. povećali su djelatnicima plaće te promaknuli čak 520 ljudi što je dodatno pridonijelo povećanju zadovoljstva zaposlenika

'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'
INTERVJU: IVONA KOVAČEVIĆ

'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'

Devet godina postojanja nekog brenda nije mala stvar, pogotovo danas u vrijeme eksplozije stvaranja sadržaja. Za Stratover smo o uspješnosti brenda Yammat razgovarali s direktoricom Ivonom Kovačević
Što je wellbeing zaposlenika i zašto je važan u poslovanju?
KOLUMNA STARTOVER

Što je wellbeing zaposlenika i zašto je važan u poslovanju?

Zaposlenici svih generacija među svoja tri najvažnija kriterija kod odabira poslodavca navode da im je bitno da organizacija brine o wellbeingu zaposlenika. Za milenijalce i generaciju Z, taj kriterij je na prvom mjestu!