Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
25

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera

VIDEO

Na samoj granici Njemačke s Francuskom nalazi se Rust - malo mjesto poznato po velikom zabavnom parku - Europa-parku. Ovo nije bilo kakav park, nego najveći zabavni park u Europi sa širokim spektrom atrakcija za djecu i odrasle. Prostire se na 950 tisuća četvornih metara, a podijeljen je na 19 tematskih područja, od kojih su 16 glavni i predstavljaju svaku državu/regiju Europe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Najveći park u Europi 00:59

Tako možete posjetiti Francusku, Italiju, Island, Grčku, a odnedavno i Hrvatsku. Hrvatska je dobila i svoj dio, a službeno otvorenje bilo je 26. travnja. Glavna atrakcija hrvatskog dijela parka je Voltron Nevera - najjači i najatraktivniji roller coaster u cijelom parku, a napravljen je u suradnji s Matom Rimcem, našim inovatorom i poduzetnikom.

storyeditor/2024-05-01/20240424_102910.jpg

Ovo je jedan od najjačih roller coastera koji postoji u Europi, a usudili bismo se reći i na svijetu jer sadrži četiri faze ubrzanja slične katapultu do 90 km/h i 2,2 sekunde neprekidnog bestežinskog stanja.

storyeditor/2024-05-01/20240424_132901.jpg

Otvorenje hrvatskog dijela bio je povod da obiđemo ovaj spektakularan park koji ima toliko sadržaja da vam trebaju barem tri dana da sve obiđete, a i dalje nismo sigurno hoćete li uspjeti. Idealan je za obiteljski izlet jer je sve toliko bajkovito da imate osjećaj kao da živite u zemlji čudesa. Bajkovita glazba koja dopire iz zvučnika postavljenih na svakom koraku još više pridonosi takvoj atmosferi. Osim tematskih dijelova sa zemljama, imate i tematske dijelove iz najpoznatijih bajki, primjerice Crvenkapice, Pepeljuge i Matovilke. Sve su to scene iz crtića s likovima koji se kreću, pričaju i dočaravaju priču iz bajki.

storyeditor/2024-05-01/20240424_101559.jpg

Svaki dio parka pomno je isplaniran, pazilo se na svaki detalj, sve je uredno i čisto, ljudi su jako uljudni i sve ima svoj red. Putokazi za toalet, hranu i atrakcije su na svakom ćošku, a na ulazu vas čeka i karta s pregledom cijeloga parka tako da se ne možete izgubiti.

VIDEO 'Vozili smo se Rimčevim roller coasterom! Voltron kreće kao katapult, morate vrištati...'
VIDEO 'Vozili smo se Rimčevim roller coasterom! Voltron kreće kao katapult, morate vrištati...'

Na red za sprave čeka se po sat vremena, ovisi u koje doba dana dođete, ali najbolje bi bilo da idete radnim danima jer je tad najmanja gužva. Dnevno park može primiti 35.000 ljudi. Cijena karte za djecu do 11 godina je 52 eura, dok je za odrasle 61,5 eura.

storyeditor/2024-05-01/20240423_153346.jpg

U sklopu parka nalaze se i hoteli s vrhunskom uslugom, mi smo odsjeli u El-Andaluzu, u španjolskom dijelu parka i zaista je sve bilo na nivou. Predivno je uređen u španjolskom štihu, svira španjolska glazba i sve je kao po špagi.

Što se tiče atrakcija, obišli smo najzanimljivije roller coastere koje su nam predložili zaposlenici parka. Zaobišli smo one na vodi jer je ipak bilo prehladno da se cijeli smočimo.

storyeditor/2024-05-01/20240424_100404.jpg

Prvu vožnju odradili smo na Wodan roller coasteru koji je cijeli izrađen od drva, a nalazi se u islandskom dijelu parka.

Dugačak je 1050 metara, visok 40 metara, a najveća brzina mu je 100 km/h. Iako je bilo dosta treskavo tijekom vožnje pa je osjećaj sigurnosti bio malo manji, bilo je vrlo zabavno i jedva smo čekali vožnju na idućem.

Najveća zabavna atrakcija na Jadranu zove se Dalmaland!
Najveća zabavna atrakcija na Jadranu zove se Dalmaland!

Odmah smo se uputili na Blue Fire roller coaster koji izgleda malo strašnije od Wodana zbog visine, ali i zato što vožnja započinje u mraku. Vlak se nakon mračnog dijela ubrzava do 100 km/h i dolazi do velikog okretaja naopačke, gdje se razina adrenalina naglo povećava. Blue Fire nam je dao još veći vjetar u leđa i jedva smo čekali krenuti na idući - najviši i najbrži roller coaster u cijelom parku - Silver Star.

storyeditor/2024-05-01/20240423_180614.jpg

Vožnja ovom atrakcijom je definitivno bila najluđa, ali i najkraća. Prvo kreće lagano penjanje prema najvećem vrhu od 73 metra, gdje vas se naglo spusti i želudac vam zavibrira od siline "pada". Ovo je ujedno i najbrži roller coaster u parku i ide 130 km/h. Kod ovakvih ekstremnih roller coastera treba pravilno disati kako bi se neugodan osjećaj u želucu ublažio.

Najzanimljivija vožnja je svakako bila u CanCanu u francuskom dijelu parku. CanCan je izvana jedna velika kugla u kojoj je skriven roller coaster. Iako je više za djecu, svjetlosne instalacije, efekti i likovi koji se pojavljuju toliko su interesantni da jednostavno ne možete ostati ravnodušni. Sve kreće laganom vožnjom prema vrhu u mrklome mraku i uspon je popraćen glazbom dok se vi vrtite oko građevina i Eiffelova tornja. Nakon što dođete do vrha, slijedi naglo spuštanje s oštrim zavojima. Napominjemo da je cijelo vrijeme mrak i jedino što vidite pred sobom su svjetlosni efekti koji se izmjenjuju velikom brzinom, jednakom kao i vožnja.

storyeditor/2024-05-01/20240425_113605__1_.jpg

Otišli smo i na dječju vožnju Arthur u zemlji Minimoya. Ovo je pravi raj za djecu jer se tijekom cijele vožnje izmjenjuju likovi iz crtića koji pričaju, kreću se i izgledaju kao stvarni. U jednom dijelu čak dolazi i interaktivni dio gdje imate gumb i pucate na neprijatelja, a na kraju vožnje vas dočeka sam Arthur koji vam se zahvali što ste mu pomogli riješiti se neprijatelja i veselo vas pozdravlja.

'Hrvatska je spremna, ali i idealna za veliki zabavni park kao što je Legendland!'
'Hrvatska je spremna, ali i idealna za veliki zabavni park kao što je Legendland!'

Važno je napomenuti da nije cijeli park u "ludilu", nego ima i mirnijih dijelova za opuštanje te razgledavanje predivnih instalacija i skulptura u parku. Primjerice, mi smo otišli u austrijski dio gdje imate brodić koji vozi jedan krug te možete vidjeti dvorce, razne likove, fontane i lijepo ukrašeni krajolik koji izgleda kao da obilazite dvorac neke princeze.

storyeditor/2024-05-01/20240425_113252.jpg

Park je toliko ogroman da ima dvije vrste vlakova koji voze. Jedan je na tlu i vozi vrlo sporo tako da možete u miru razgledati i vidjeti čega sve ima te izaći kad stane na stanicu koja vam odgovara. Tu je i vlak koji je iznad zemlje i s njega se sve lijepo vidi te je brži način prijevoza, pa je pogodniji za opciju ako želite brže doći s jednog kraja parka na drugi.

Također, taj vlak iznad zemlje vozi od svih hotela pa ne morate puno hodati ako ne želite. Oba vlaka su besplatna, a dovoljno vam je samo da pokažete kartu za ulazak u park.

storyeditor/2024-05-01/20240424_100408.jpg

Ako niste ljubitelji roller coastera i više se volite kupati, pet minuta vožnje od Europa-parka nalazi se i Rulantica - golemi vodeni park s brojnim atrakcijama za male i velike. Rulantica je otvoren 2019. godine, ima ukupnu površinu od 450.000 m2 i maksimalni kapacitet od 5000 posjetitelja dnevno. Sastoji se od 14 tematskih područja, a većina je na zatvorenom tako da je idealno za izlet u svako doba godine. Cijelo područje lunaparka posvećeno je skandinavskoj tematici, a ima čak 31 vodeni tobogan. Osim zabavnih i vodenih parkova, u blizini Rulantice možete doživjeti i nevjerojatno VR iskustvo u zabavnom centru YULLBE PRO i GO.

storyeditor/2024-05-01/20240423_180213.jpg

Inače, Europa-park, Rulantica i YULLBE iskustva su pod vlasništvom obitelji Mack. Cijelu priču pokrenuo je Nijemac Roland Mack s ocem Franzom još 1975. godine, kad su otvorili Europa-park. U poslovanju im se pridružio i brat Jurgen Mack. Od tada obitelj Mack ne prestaje s inovacijama koje se tiču atrakcija svih vrsta jer, osim na proširenju parka, rade i na ostalim zabavnim aktivnostima koje smo naveli.

storyeditor/2024-05-01/20240423_175511.jpg

Rolandov sin, Michael Mack, izvršni je direktor parka. On s ocem radi na inovacijama oko parka, a tu je i njegova žena Miriam koja ima hrvatske korijene. Ona mu je skrenula pozornost na Rimčeva postignuća, a ova obitelj također redovito ljetuje u Hrvatskoj. Upravo tu leži jedan od povoda za otvaranje hrvatskog dijela parka koji je cijeli uređen poput Dalmacije, a inspiracija je bio grad Hvar. Ovdje su otvorene sladoledarnice Sunce i Lavanda, a tu su i robot napravljen prema liku Nikole Tesle te suvenirnica Suveniri Nikola, koja u ponudi ima proizvode nadahnute Hrvatskom. Za hranu je zadužena zalogajnica Ćevapčići, koja nudi lepinje i hladne napitke.

storyeditor/2024-05-01/20240423_164653.jpg
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 17. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Evo koliko dugo biste trebali sjediti na WC-u
PRAVILAN NAČIN

Evo koliko dugo biste trebali sjediti na WC-u

Stolici je potrebno vrijeme da se pomakne u ispravan položaj kako bi sišla kroz analni kanal, zbog čega ne biste trebali pokušavati na silu. Ako ne uspijete, ustanite i prošetajte